Kari Resepi Ibu Mertuaku

Assalamualaikum.......salam sayang buat pembaca blog Idaman Family. Sudah lama nak kongsikan resepi ini cuma kekadang lupa, kekadang tiada masa. Resepi ini sudah pun ibu kongsikan bersama rakan-rakan De Royal Anggerik melalui  wassup dan juga forum lama dulu. Selalu tak berkesempatan untuk letak diblog seperti permintaan Cik Mastura - masujin :))

Resepi ini tidak menggunakan serbuk kari segera tu. Dedulu ibu gunakan serbuk kari adabi, tapi ayah kan dah biasa makan kari mak (Ibu mertua ibu - atau mak ayah lah), so ayah tak berapa suka dengan rasa kari yang gunakan serbuk segera ni, ayah kata ada rasa macam tepung. Kekadang bila ibu rasa agak malas nak siapkan bahan-bahan kari..ibu gunakan serbuk kari...tapi.....ayah pasti tahu....haaa... jangan buat lagi yer :).

So..ibu pun belajarlah dari mak..kebetulan masa ibu sampai tu mak baru jer nak masak kari..haaaa..apalagi belajar lah....sebab ibu ni biasanya  kalau dengar jer orang bacakan resepi..susah nk faham. Ok...ok....stop membebel...:))

Sebelum tu nak bagitau....resepi ini main agak-agak jer sukatannya tau...ibu buat tak pernah pun guna sudu..tapi tuang agak-agak gitu.....so...yg ibu kasi kuantiti atau sukatan tu pun agak-agak juga :)


Resepi Kari Ibu Mertuaku :)

Serbuk Jintan Manis
Serbuk Jintan Putih
Serbuk Lada hitam
Serbuk Ketumbar
(Semua di atas ni lebih kurang satu sudu besar) - atau bergantung pd kuantiti kari yang nak di masak.

Serbuk kunyit - sket jer
Rempah tumis - bunga lawang, bunga cengkih, kulit kayu manis, buah pelaga, halba (tapi ibu tak guna halba)
Bawang Hiris
Bawang merah dan putih kisar
Cili kering kisar
Halia hiris
Daun kari
Santan (Mak tak guna santan, biasa mak guna air)
Air asam jawa
Ayam atau daging atau ikan....

Cara

Panaskan minyak....
Tumiskan rempah tumis, daun kari, bawang dan halia hiris.
Dah naik bau wangi, masukkan semua serbuk-serbuk tadi, kacau kejap, lepas tu masukkan bawang kisar dan cili kisar. (Kalau nak nampak kari tu cantik kuahnya, pekat sikit...lebihkan bawang kisar...kalau ibu biasa letak 4-5 sudu besar), cili kering kisar pulak biasa ibu letak 3-4 sudu besar. Masak sampai naik minyak....kacau yer kang hangus pulak.
Masukkan air asan jawa. Dah mengelegak tu, masukkan ayam atau daging. Kalau kari ikan, masukkan ikan setelah masuk santan. Kacau sekejap, kalau daging sampai agak kering airnya.
Setelah itu masukkan santan, kentang, tomato, nak masukkan bende pun ok, tapi ibu biasa kalau kari ikan baru letak bende, kalau kari ayam atau daging tak letak.
Macam biasalah letak garam secukup rasa. Dah empuk.....siapppp......



Ni antara serbuk rempah tu...kunyit tak der dalam gambar ni

Bawang hiris, daun kari, halia, dan rempah tumis


Cili kisar dan bawang kisar

Bahan-bahan hirisan sedang ditumis

Setelah dimasukkan serbuk rempah-rempah


Sedang menuggu bahan tumis masak secukupnya..

Selamat mencuba yer......insyaAllah sedap....:))






posted under |

3 comments:

kasihibu said...

Tq resepi..Wah nak cubalah kalau resepi turun temurun memang tentulah sedap...

Eida said...

kak eja.....ur welcome kak....try la kak..insyaAllah sedap.....

U-jin said...

TQ EIDA...hehehe...sayang awak...kik3..baru nak komen..nampak sgt x buat lagi...love u...mmuahhh

Post a Comment

Newer Post Older Post Home

Followers


Recent Comments